Ruiter

Houding en zit

We communiceren met het paard via onze houding en zit. Daarom is het zo belangrijk dat wij als ruiter/amazone er alles aan doen om een functionele, onafhankelijke zit te hebben. Alleen met een stille, volgzame zit kan je je paard hele bewuste en duidelijke hulpen geven. Hulpen die je paard ook kan begrijpen. Op die manier wordt communiceren met je paard een feestje en geen gevecht.

Goed zitten is de sleutel tot succes!

Aan zitles wordt vaak wel aandacht besteed bij beginnende ruiters, maar in een later stadium komt het vaak weinig terug. Maar zitles is zeker niet alleen voor beginners nuttig. Hoe verder je komt en hoe beter je wordt in het rijden, hoe verfijnder je hulpen moeten worden. Juist in die finesses kan je veel resultaat behalen, besteed daarom altijd tijd en aandacht aan je onafhankelijke houding en zit.

Mary Wanless

In mijn zoektocht naar meer onderbouwde  kennis over houding en zit, ben ik bij Mary Wanless terecht gekomen. Zij combineert biomechanica met de kennis en kunde van grandprix ruiters.  Bij haar heb ik ook voor het eerst ervaren hoe correct doorzitten voelt. Dus deze ervaring wil ik natuurlijk graag met je delen.

Wiebelbenen

Wie kent het niet, je denkt je paard een beenhulp te geven, maar er gebeurt niets. Vaak is de oorzaak dat we zelf niet duidelijk zijn in onze communicatie. Wanneer je niet helemaal stil kunt zitten en je hebt bijvoorbeeld moeite om je benen stil te houden. Krijgt het paard met elke beweging van je been een signaal. En hoe moet een paard nou weten welk signaal afkomstig is van een wiebelbeen en welk signaal echt bedoeld is.

Scheef zitten

Ook gebeurd het vaak dat een ruiter niet helemaal recht boven zijn paard zit. Wanneer je naar rechts een wending wilt maken en je knikt een beetje in in je rechterzij, dan geef je eigenlijk een tegenstrijdige hulp. De ene hulp zegt; ga maar naar links en de andere zegt; ga maar naar rechts.

Wil je ook oefenen?

Zitles kan op verschillende manieren worden gegeven. Het liefst op je eigen paard eventueel op een leenpaard. Aan de longe of juist los, beugels aan en beugels uit. Het zijn allemaal onderdelen die in verschillende leerstadia voorbij kunnen komen. Duur van de zitles is en half uur tot maximaal een uur.

Heb je interesse bel dan op 06-108 56 998