Paard

Fysio

 

Fysiotherapie bij paarden

Fysiotherapie voor paarden wordt gebruikt om het herstel na overbelasting, blessure, of trauma zo snel en zo goed mogelijk te laten verlopen. Een paard is als vluchtdier geestelijk en lichamelijk sterk afhankelijk van zijn bewegingsapparaat. Een goede werking van het apparaat houdt het paard in z’n element. Dus wil je een paard zo snel mogelijk, optimaal laten functioneren in zijn lichaam.

Daarnaast wordt fysiotherapie ingezet als preventieve maatregel, om het paard fit te houden en om juist blessures te voorkomen. Want door er vroegtijdig bij te zijn kunnen symptomen als stijfheid, pijnlijke spieren of gewrichten, slapheid van spieren of lusteloosheid behandeld worden voordat ze uitgroeien tot een groter probleem.

Dierfysiotherapie en meer...

Behandeling

Revalidatie/begeleiding

Houding en zit

Waarom fysiotherapie?

Fysiotherapie bij dieren komt overeen met fysiotherapie bij mensen. Een behandeling door humane fysiotherapeuten is vrijwel standaard bij klachten bij het bewegen. Ook dieren kennen deze problemen. Het verschil is dat mensen, sneller en duidelijker hun ongemakken kunnen benoemen. Problemen bij het vrijuit bewegen van paarden worden vaak pas kenbaar als het ook zichtbaar is. Het dier heeft inmiddels pijn en veel ongemak bij het bewegen. Dit heeft vaak een negatief effect op zijn gemoedstoestand en kan dus ook invloed hebben op zijn gedrag.

Wat zijn veel voorkomende klachten

Uiteraard zijn kreupelheden (soms groot en duidelijk, soms slechts een kleine onregelmatigheid) aan de orde van de dag. Maar vaak zijn het andere klachten die eerst opgemerkt worden.

  • Pijnlijkheid of reactie bij het aanraken of poetsen in een bepaald gebied of aansingelen
  • Verkorte paslengte, regelmatig struikelen
  • Moeite met nageeflijkheid, balans en inbuiging
  • Moeite met aangalopperen, of overkruist gaan
  • Verzet bv. zuur gedrag, staken, steigeren, bokken, weigeren, balken afwerpen

Behandeling

Voordat ik een paard ga behandelen wordt het eerst uitgebreid onderzocht. Zowel in rust als in beweging, soms ook onder het zadel. Dit onderzoek geeft mij veel informatie over waar de problemen zitten, wat de ernst van de problemen is en waarmee je gaat beginnen in een behandeling. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken:

  • Mobiliseren
  • Masseren
  • Dry Needling
  • Bewegingsadviezen
  • Revalidatietraining

 

Gezond paardrijden
een paard in conditie houden is een samenspel tussen eigenaar, dierenarts, fysio en ….

Wanneer mag je een paard behandelen

Dierfysiotherapie is een paraveterinair beroep en door het ministerie van Landbouw en visserij erkend in 1992. Dierfysiotherapie is het enige paraveterinaire beroep, ter revalidatie en begeleiding van paarden, dat een door de Wet op de Diergeneeskunde een beschermde titel heeft. De dierenfysiotherapeut is in beginsel een humane fysiotherapeut. De opleiding tot dierfysiotherapie is na de 4-jarige humane opleiding, een 2-jarige vervolgstudie.