Ruiter

Fysiotherapie voor de ruiters

We verwachten veel van onze paarden. Maar wat verwachten we van onszelf? Wanneer we problemen in het rijden tegen komen is het niet de meest gebruikelijke weg om eerst naar onszelf te kijken. Meestal zoeken we de problemen bij het paard of misschien bij het harnachement, voermanagement of andere externe factoren.

De invloed van de ruiter is echter een ondergewaardeerde factor. Wanneer je als ruiter niet fit bent, kan je niet onafhankelijk zitten en dat beperkt het paard in zijn basisbewegingsvrijheid en kwaliteit van bewegen.

Wat voor problemen kan een ruiter tegenkomen?

  • Stijfheid in gewrichten of spieren
  • Scheefheid door blokkades in gewrichten en voorkeurshoudingen
  • Verminderde kracht (uithoudingsvermogen) van spieren
  • Verminderde conditie
  • Lage rugklachten
  • Overbelasting van spieren en/of pezen
  • Te gespannen spieren en moeite met ontspannen

Het is niet ongebruikelijk dat een ruiter bijvoorbeeld inknikt in zijn of haar binnen zij en met het gewicht naar buiten zakt in wendingen en voltes. Dit kan komen door een stijve zijde aan de ene kant, tegenover een zwakke zijde aan de andere kant. Door te gaan mobiliseren en de lenigheid te vergroten en tevens sterker te worden kan dit patroon worden doorbroken.

Het is de rol van de fysiotherapeut om de oorzaak van deze problemen op te sporen en het evenwicht te herstellen. Hierbij moet worden gewerkt aan mobiliteit en kracht. De ingeslopen patronen moeten worden doorbroken en compensatiegedrag opgeheven.

Afhankelijk van de soort ziektekostenverzekering die u heeft kan de behandeling worden gedeclareerd bij uw verzekeringsmaatschappij. In het basispakket wordt fysiotherapie niet meer vergoed, maar heeft u een aanvullende polis, check dan uw polisbescheiden.