Revalidatietraining

Revalidatietraining bij paarden

Het doel van revalidatietraining is de belastbaarheid van het lichaam te vergroten na een blessure of bijvoorbeeld een periode van ziekte of een operatie. Ik weet uit ervaring, hoe belangrijk het is om goed gedoseerd te werk te gaan. Elk weefsel heeft zijn eigen hersteltijd. En daar moet je wel rekening mee houden. Doe je dat niet, dan zit er of geen progressie in het herstel, of je krijgt te maken met overbelasting met een niet herstellend paard als gevolg.

 

Revalideren is eigenlijk een onderdeel of verlengstuk van fysiotherapie. Met alleen een behandeling kom je er vaak niet. Alleen met trainen ook niet. Na een behandeling moet je de focus in heel veel gevallen verleggen. Een paard moet eerst leren zijn gewicht goed over 4 benen te verdelen. Dus niet op de voorhand duiken, niet op een schouder vallen, niet te kort in de hals en niet te lang in de hals. Het moet precies kloppen.

Hoe doe je dat dan?

Door goed te kijken wat het specifieke paard nodig heeft.

Denk daarbij aan:
– verticale balans
– horizontale balans
– lengtebuiging
– coördinatie

Balans

Hiernaast zie je een pony die niet in balans loopt. Ze valt op de binnenschouder. Treedt niet goed onder met de achterhand. Hierdoor komt er heel veel gewicht op het linker voorbeen. Wanneer ze dit blijft doen, loop je risico op overbelasting. Deze pony moet je dus zo gaan trainen dat ze het gewicht beter verdeelt over de twee voorbenen en meer gewicht met de achterhand overneemt van de voorhand.

 

 

 

Revalidatie training

De training moet worden afgestemd op het specifieke paard. Ik gebruik verschillende methodes. Denk daarbij aan werk aan de hand, longeren aan enkele of dubbele lijn of onder het zadel.

 

Nadat een paard zijn balans heeft gevonden en sterk genoeg is kan je weer sportspecifiek gaan trainen. Dus in de richting die jij leuk vindt.

 

Wil je meer weten? Bel dan 06-108 56 998